fried-chicken-250863_960_720

Kuchnia Awaryjna: Kurczę Pieczone

Kiedy za chwilę mają wpaść goście, a ty nie masz kompletnie nic do podania na stół, z pomocą przychodzi tak zwana “kuchnia awaryjna”. Co do takiego? To coś szybkiego do zrobienia, coś co można zrobić niemalże z niczego. Pomysłów jest wiele – dziś na tapetę bierzemy kurczę pieczone.

Kiedy lodówka świeci pustkami, ale jakiś cudem obstał się w niej kurczak – to można zrobić naprawdę coś fajnego. Wystarczy tylko troszkę pokombinować. Jeśli mamy kurczaka to warto rozejrzeć się po kuchni w poszukiwaniu czegoś z czym można go podać – u mnie znalazł się brązowy ryż, więc będzie on kolejnym składnikiem.

Mamy ryż i kurczaka, a do tego soczewicę. Co można z nich zrobić? Oczywiście! Risotto 🙂 Proste, szybkie i wychodzi go dużo – spokojnie nawet większa grupka gości się naje za niewielkie pieniądze. Od czego zaczynamy nasze risotto? Rzecz jasna od przygotowania ryżu.

Ryżu jednak nie będziemy gotować – wrzucamy go na patelnię, dodajemy nieco wody oraz kostkę rosołową – jeśli nie mamy kostki to dodajcie kucharka lub innych przypraw. Dodajemy nieco cebulki, masła (ja daję sporo) oraz naszą soczewicę i czekamy aż to nam zmięknie.

Na drugiej patelni będziemy podpiekać kurczaka. Oczywiście trzeba go przyprawić – u mnie doczekał się on obtaczania w miodzie i wiórkach kokosowych – uwielbiam to połączenie! Wy oczywiście możecie zrobić to po swojemu – co kto lubi, czy co tam ma aktualnie na stanie – grunt by smaki się jakoś ze sobą wiązały i ostatecznie było to zjadliwe.

Kurczaczek się piecze na patelni na masełku. Ryż z soczewicą dochodzą… Pamiętajcie by co jakiś czas obrócić kurczaka i przemieszać ryż – danie śmierdzące spalenizną na pewno nie zachwyci gości!

Kiedy kurczę już jest podpieczone, wrzucamy go na ryż z soczewicą i zapiekamy całość razem. Ja dodaję na wierzch ser i cebulkę – o ile mam w lodówce 🙂 Można jeszcze całość doprawić do smaku. Podawać na ciepło. Nie trzeba żadnego sosu, a jeśli goście upomną się- o zgrozo! – o keczup – koniecznie ich zbesztajcie!

Smacznego!